Het sectoronderzoek richt zich op TNF-alfaremmers en mogelijke alternatieve middelen. Doel is om inzicht te krijgen in hoe de concurrentie op deze markt werkt. Gedurende het sectoronderzoek zal de ACM informatie opvragen bij verschillende marktpartijen. De uitkomsten van het sectoronderzoek kunnen aanleiding geven tot aanbevelingen of vervolgonderzoek.
“Opvallend is dat de prijzen van deze geneesmiddelen ondanks de aanwezigheid van verschillende alternatieven hoog lijken te blijven“, aldus Bart Broers, directeur Zorg van de ACM. TNF-alfaremmers, een type geneesmiddel dat vooral wordt gebruikt bij reuma, is een geneesmiddel met één van de hoogste kosten voor ziekenhuizen en patiënten. Dit wordt veroorzaakt door de relatief hoge prijzen van het geneesmiddel en grootschalig gebruik.
Inhoud onderzoek
Door het onderzoek beoogt de ACM te achterhalen hoe de markt voor reumageneesmiddelen werkt. Meer specifiek kondigt de ACM aan dat het onderzoek zich zal toespitsen op (i) de keuzes die voorschrijvers hebben en (ii) de mate van concurrentie na verloop van een patent. De ACM zal bij o.a. ziekenhuizen, zorgverzekeraars, inkoopverbanden, patiëntenverenigingen en farmaceutische bedrijven informatie opvragen toeziend op bijvoorbeeld prijzen, volumes, vergoedingen, kortingen, substitutiemogelijkheden en voorschrijfgedrag.
Sectoronderzoek verbaast niet
Het onderwerp “prijzen van geneesmiddelen” is één van de vier onderwerpen waar ACM zich in 2018-2019 op richt. Daarnaast publiceerde Chris Fonteijn (oud-bestuursvoorzitter van de ACM) samen met Ilan Akker en Wolf Sauter in maart 2018 een artikel over excessive pricing in de farmaceutische sector. Het artikel geeft aan dat ook als farmaceutische bedrijven een patent hebben op een geneesmiddel, het mededingingsrecht kan ingrijpen op een te hoge prijs als op de juiste manier rekening wordt gehouden met het belang van innovatie in deze markt.
Heeft u vragen over dit sectoronderzoek? Neem dan contact op met Cees Jan de Boer.