Waarmee kunnen wij u helpen?

  Artikel

  Nederlandse studentenhuizenmarkt ontwikkelt zich tot een serieus investeringsalternatief

 • NL
 • Uit onderzoek van Cushman&Wakefield en Savills blijkt dat afgelopen jaar investeringen in studentenhuisvesting een groei hebben doorgemaakt van bijna 30 procent. Volgens Bas Wilberts, Head of Alternative Investments bij Savills zien beleggers de markt voor studentenhuisvesting steeds vaker als een aanvulling op hun bestaande portefeuille waardoor de investeringsvolumes in de afgelopen jaren vervijfvoudigd zijn tot vijfhonderd miljoen euro in 2017. Daarnaast blijkt dat het verschil tussen de netto aanvangsrendementen van traditionele woningen en studentenhuisvesting steeds kleiner wordt.

  Wilberts verwacht in 2018 en 2019 wederom een fors beleggingsvolume omdat 2017 nog in het teken stond van de opstart van vele nieuwbouwontwikkelingen. Deze nieuwbouwontwikkelingen zullen met name de komende jaren op de markt komen.

  Toename studentenpopulatie

  De toename van het aantal (internationale) studenten en de veranderingen op het gebied van de wensen en verwachtingen van studenten met betrekking tot woonruimte hebben er toe geleid dat steeds meer (internationale) commerciële partijen ervoor kiezen om te investeren in studentenhuisvesting. Zo is het aantal internationale studenten in de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Zij vormen momenteel 12% van de totale studentenpopulatie, en hun dringende behoefte aan woonruimte voert de vraag naar studentenhuisvesting op. 

  Doorlopende vraag naar studentenhuisvesting

  De komende 10 jaar zal de constante groei in studentenaantallen naar verwachting aanhouden, aangezien prognoses duiden op blijvende toestroom van internationale studenten. De verwachting is dan ook dat deze toenemende vraag zal zorgen voor aanhoudende groei van de vraag naar studentenhuisvesting.

  Vraag naar hoogwaardigere studentenhuisvesting

  Van oorsprong huurden studenten in Nederland een kamer van een woningcorporatie of een privé huurbaas en deelden ze bepaalde faciliteiten, zoals de keuken en de badkamer. Dit begon eind jaren '90 te veranderen. De beslissing van de overheid om de huursubsidie voor kamers met gedeelde faciliteiten af te schaffen heeft geleid tot een toenemende vraag naar zelfstandige studentenwoningen, die vaak groter en luxer waren. 

  Daarnaast hebben studenten in toenemende mate een voorkeur voor comfortabelere en daardoor vaak duurdere huurwoningen, een tendens die vooral gevoerd wordt door de behoeften van internationale studenten. Zelfstandige ruimtes hebben de voorkeur, ten opzichte van studentenhuisvesting met gedeelde faciliteiten. Studenten zijn ook bereid om te betalen voor aanvullende diensten en faciliteiten, zoals een fitnessruimte, wasfaciliteiten, een bioscoop, bewaakte fietsenstalling en fietsenhuur.

  Corporaties en (buitenlandse) investeerders zoals Xior, DUWO en The Student Hotel die gericht zijn op studentenaccommodaties spelen hierop in door met name zelfstandige ruimtes in grootschalige studentencomplexen te creëren. Dergelijke grootschalige woningprojecten, bestaande uit zelfstandige woonruimtes, die geleid worden door professionele beheerders, zijn relatief nieuw in Nederland.

  Ondanks de toegenomen investeringen door corporaties, (privé-)investeerders en nieuwe toetreders op de markt is er toch nog een aanzienlijk tekort van ongeveer 38.000 studentenwoningen in de 18 grootste studentensteden in Nederland.

  Download rapporten

  Altijd op de hoogte met onze updates