Waarmee kunnen wij u helpen?

  Artikel

  Rechter legt vergaande CO2 reductieverplichting op aan Shell-groep: kanttekeningen bij het vonnis Annotatie bij uitspraak Rechtbank Den Haag van 26 mei 2021 in de zaak C/09/571932 / HA ZA 19-379, Vereniging Milieudefensie c.s. / Royal Dutch Shell PLC

 • NL
 • Op 26 mei 2021 heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld dat RDS (via het concernbeleid van de Shell-groep) verplicht is om de CO2-uitstoot van de activiteiten van de Shell-groep tegen eind 2030 met netto 45% te verminderen. Deze uitspraak is baanbrekend in Nederland, omdat een private onderneming niet eerder door een rechter is 'gehouden aan de klimaatdoelstellingen' en is veroordeeld om haar CO2-uitstoot te verminderen. In deze annotatie gaan wij allereerst kort in op (de herkomst van) de klimaatdoelstellingen, vervolgens zullen de belangrijkste overwegingen van de rechtbank de revue passeren. Daarna zullen wij een aantal kanttekeningen vanuit het vennootschapsrecht plaatsen waarna wij afsluiten met een aantal meer algemene observaties.

  Lees de gehele annotatie in het Nederlands Tijdschrift voor Energierecht 2021 nr. 3. Dat kan online: klik hier.

  https://denhollander.info/artikel/16773

  Léone Klapwijk

  Partner, Advocaat

  Léone adviseert onder andere netbeheerders, leverings- en productiebedrijven in de gereguleerde sector en bedrijven in de chemische en industriële sector, maar ook overheden. Zij heeft brede ervaring met het oplossen van vraagstukken op het gebied van gereguleerde utilities (warmte, elektriciteit, drinkwater en gas) en niet-gereguleerde (CO2, brandstoffen) utilities.

  Hugo Reumkens

  Partner, Advocaat

  Hugo is een zeer ervaren specialist op het gebied van het vennootschapsrecht. Met name gericht op grensoverschrijdende fusies en overnames, corporate governance, private equity en joint ventures. Diverse internationale onafhankelijke onderzoeken bevelen Hugo aan als expert op het gebied van corporate/M&A en private equity.

  Rogier Schellaars

  Partner, Advocaat

  Rogier is specialist op het gebied van arbitrage en internationaal procesrecht en procedeert met name over post-overname, joint-venture en investeringsgeschillen.

  Maarten Appels

  Counsel, Toegevoegd notaris

  Maarten Appels is counsel en toegevoegd-notaris bij Van Doorne en heeft ruime ervaring met alle (notariële) aspecten van het ondernemingsrecht. Zijn praktijk bestrijkt het vennootschapsrecht, corporate governance, samenwerkingsverbanden, nationale en grensoverschrijdende structurering, M&A en private equity.

  Loes Pustjens

  Advocaat

  Loes is verbonden aan het Team Energy, industries & renewables. Zij adviseert Nederlandse en internationale cliënten over diverse aspecten van het energierecht.