Waarmee kunnen wij u helpen?

  Thema

  IORP II De impact van de Europese pensioenrichtlijn IORP II op de Nederlandse pensioenwetgeving

  Pensioeninstellingen zoals de Nederlandse Pensioenfondsen moeten voldoen aan Europese regels voor bestuur, governance, communicatie en beleggingsbeleid. Deze regels staan in EU richtlijn 2016/2341, kortweg de IORP II-richtlijn.

  Wat is IORP II?

  IORP is de afkorting voor "institution for occupational retirement provision". Dat is de Engelse term voor "instelling voor bedrijfspensioenvoorziening". Een Nederlands pensioenfonds is zo'n instelling. IORP II is vervolgens de 2e richtlijn. Hij vervangt de richtlijn uit 2003 en is een stuk uitgebreider. Op 13 januari 2019 moet de IORP II-richtlijn volledig zijn geïmplementeerd in de Europese Unie en dus in Nederland.

  Op 13 april 2018 is door Minister Koolmees de implementatiewet aangeboden aan de Tweede Kamer tot wijziging van de Pensioenwet, de Wvbp en de Wft.

  IORP II ontwikkelingen

  Het Van Doorne Pensioenteam volgt de ontwikkelingen omtrent IORP II en de invoering daarvan in Nederland op de voet. Met deze pagina en onze artikelen komt u meer te weten over:  

  • Wat zijn de belangrijkste juridische veranderingen?
  • Is mijn pensioenfonds klaar voor IORP II - en wat kan er nog gedaan worden?
  • Wat is de actuele stand van de omzetting van de richtlijn in de Nederlandse regels?

  Deze pagina wordt de komende tijd bijgewerkt en aangevuld met relevante achtergronden en actuele blogs, analyses en duidingen omtrent IORP II.