2 min read

Cryptotokens als investering: Van Doorne-specialisten maken weg vrij voor unieke alternatieve financiering

13 February 2019

Het aantal vormen van alternatieve financiering blijft toenemen, met als voorlopig hoogtepunt een bedrijfsobligatie uitgegeven in de vorm van een security token. IT-bedrijf Topicus heeft, als eerste Nederlands bedrijf, met deze vorm van blockchainfinanciering bij haar eigen medewerkers geld opgehaald om een startup te financieren. Van Doorne zorgde voor de juridische begeleiding bij de totstandkoming van deze geheel nieuwe en unieke structuur.

Om een startup in het leasedomein te financieren, heeft Topicus een succesvolle innovatiestap gemaakt met blockchainfinanciering. Medewerkers konden zelf ‘security tokens’ kopen, een vorm van cryptovaluta. Deze worden uitsluitend uitgegeven in een blockchain. De specialisten in het alternatieve financiering-team bij Van Doorne werkten in dit traject nauw samen met Topicus en bracht toezichthouder AFM en de organisatie op dezelfde lijn zodat aan alle voorwaarden werd voldaan om deze unieke oplossing te lanceren.

Juridische uitdagingen van blockchain

Bij de inzet van een Security Token Offering (STO), voor de financiering van ondernemingsactiviteiten, komen grote juridische uitdagingen kijken. Topicus is de eerste Nederlandse partij die met een STO gebruik maakt van blockchainfinanciering. Deze specifieke STO is geheel in overeenstemming met de financiële wet- en regelgeving, waaronder de Wet op het financieel toezicht, Wft. Bovendien is de wijze waarop de gelden met een STO worden opgehaald, op advies van Van Doorne, vormgegeven als een obligatielening.

Wat is een Security Token Offering (STO)?

Een Security Token Offering is het aanbieden van cryptovaluta vergelijkbaar met een aandeel (of obligatie). Dit type crypto biedt kansen voor de financiering van ondernemingsactiviteiten. Met gebruik van blockchaintechnologie kunnen aanbieders direct kapitaal ophalen bij investeerders, zonder tussenkomst van derde partijen. Dit levert efficiencywinst op en verlaagt de kosten voor ondernemingen om financiering aan te trekken.

 Daarnaast kan het leiden tot betere liquiditeit bij de verhandeling van dit soort financiering vanwege de inherente verhandelbaarheid van stukken via blockchaintechnologie. Zodoende kunnen crypto’s die vergelijkbaar zijn met aandelen of obligaties voorzien in een maatschappelijke behoefte om de kapitaalmarkten toegankelijker te maken voor ondernemingen.

Meer informatie over de juridische impact van alternatieve financiering

Voor meer informatie over alternatieve financieringsmogelijkheden en de juridische impact hiervan, verwijzen wij u graag door naar onze speciale themapagina.