Essay: De Europese Investeringsbank als financier van de energietransitie
Corporates die hun wagenpark willen elektrificeren, een productielijn circulair willen maken of ervan dromen hun bedrijfslocaties klimaatneutraal te maken: voor financiering van duurzame projecten kan de Europese Investeringsbank een aantrekkelijke partner zijn. De financieringstrajecten die voorafgaan aan grote investeringen zijn complex en daarbij kan een advocaat een belangrijke rol spelen.
Begin dit jaar zei Kris Peeters, vicepresident van de Europese Investeringsbank (EIB), tegen de NOS dat veel meer Nederlandse bedrijven financiering zouden moeten aanvragen bij de bank. ‘Ik kijk uit naar projecten die de scheepvaart willen vergroenen, naar projecten in de zorg en naar bedrijven die de overstap naar groene energie willen maken. Elk goed project wordt hier serieus bekeken.’ Die wens zou zomaar uit kunnen komen, want de in Luxemburg gevestigde bank is een aantrekkelijke partij op de financieringsmarkt. Allereerst verstrekt de Europese Investeringsbank langlopende leningen tegen relatief lage rentes. Dat is mogelijk omdat de bank zelf goedkoop geld kan aantrekken op de kapitaalmarkt. Funding aan de EIB wordt gezien als veilig, omdat de lidstaten van de Europese Unie garant staan.
De EIB is bovendien niet zomaar een bank. Anders dan reguliere banken beoordeelt de instelling kredietaanvragen niet alleen op financiële risico’s. Ingenieurs toetsen het plan ook inhoudelijk op duurzaamheidsaspecten. Daar kan een geldnemer zijn voordeel mee doen, een investering kan misschien slimmer of efficiënter. De Europese bank wil heel bewust een partner zijn om duurzaamheid te versnellen.
Het gehele essay is te lezen op de website van Management Scope: klik hier.
Dit esasy is gepubliceerd in Management Scope 04 2021. Het Van Doorne profiel met alle interviews en essays kunt u lezen via deze link.