Hof: blijvende online vindbaarheid maakt een krantenartikel nog niet onrechtmatig
Het Reformatorisch Dagblad publiceerde in 2005 artikel over X en zijn vader, die in hun emigratiebemiddeling voor Nederlandse agrariërs in zakelijke conflicten waren geraakt. X stelt dat die berichtgeving zijn privacy schendt en dat hij daardoor (reputatie)schade lijdt. Die schade wordt volgens hem alleen maar groter doordat het artikel al sinds 2005 op de websites van het Dagblad staat en daar ook vindbaar is voor online zoekmachines zoals Google. X vordert daarom dat het Dagblad het artikel verwijdert uit haar eigen digitale nieuwsarchieven en dat het Dagblad ervoor zorgt dat het artikel niet langer ‘googlebaar’ is.
Artikel niet onrechtmatig
Het Hof Amsterdam neemt het artikel onder de loep om de rechtmatigheid daarvan te beoordelen. Het Hof constateert dat het Dagblad in 2005 over voldoende feitenmateriaal beschikte dat het artikel ondersteunt en dat tegen de beschuldigingen die door twee agrariërs werden geuit in voldoende mate het weerwoord van X en zijn vader werden gesteld. Daarnaast vindt het Hof het van belang dat X en zijn vader bekende figuren zijn binnen de (gereformeerde) lezersgroep van het Dagblad, waardoor een aanzienlijk journalistiek belang bestond bij publicatie. Het Hof concludeert dat het artikel niet onrechtmatig is.
Het Hof overweegt verder dat de blijvende aanwezigheid van het artikel in de digitale archieven van het Dagblad er weliswaar voor kan zorgen dat X en zijn vader meer reputatieschade lijden, maar dat dat niet automatisch tot gevolg heeft dat de publicatie onrechtmatig wordt. Daarvoor zijn bijzondere omstandigheden nodig, die hier niet aan de orde zijn. Het enkele feit dat het artikel ruim 11 jaar online staat, is daarvoor volgens het Hof in ieder geval niet voldoende.
Online vindbaarheid
Over de vordering van X tot het onvindbaar maken van het artikel overweegt het Hof dat X daarvoor de exploitanten van de zoekmachines moet aanspreken. Zij zijn namelijk volgens de Privacywetgeving de partijen die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de persoonsgegevens, bestaande uit het zoeken van gegevens bij een ingetoetste naam en het weergeven van de zoekresultaten. Het Dagblad staat helemaal los van die verwerking. Het Hof maakt hiermee meteen duidelijk dat het right to be forgotten uit het Google Spain arrest alleen kan worden ingeroepen tegen zoekmachines, en niet tegen de media die de achterliggende artikelen publiceren. X vangt hier dus bot en zal zich rechtstreeks moeten wenden tot de zoekmachines.
Voor meer informatie over (on)rechtmatige publicaties en online vindbaarheid kunt u contact opnemen met een van de specialisten van ons team Intellectuele Eigendom.