Ontwikkelingen op en bijzonderheden van de Nederlandse vastgoedfinancieringsmarkt
De Nederlandse vastgoedmarkt is nog immer populair onder investeerders en financiers uit zowel het buitenland, als Nederland. De Nederlandse banken zijn na de crisis opnieuw actief geworden, evenals verschillende partijen uit de Londense City, waaronder niet alleen banken, maar ook loan funds en verzekeringsmaatschappijen.
Duitse financiers zijn al langer actief in Nederland en een goed aantal van hen heeft zijn marktpositie gedurende de crisis gehandhaafd. Veel Duitse banken die hun financieringen funden middels Pfandbriefe zijn gedurende de crisisjaren actief gebleven, met name in het financieren van kantoren op A-locaties en woningenportfolio’s.
Gedurende de afgelopen anderhalf jaar is een interessante vraag en aanbod dynamiek ontstaan, die niet geheel in balans is, aangezien er meer geld beschikbaar is dan (door financiers voldoende goed bevonden) vastgoed om te financieren. Dit betekent dat er op dit moment een “borrower-market” (kredietnemersmarkt) aan het ontstaan is, waarbij wel kan worden opgemerkt dat financiers zich meer dan voor de crisis focussen op vastgoed dat een bepaalde kwaliteit heeft en dat wordt verhuurd voor langere termijn. Ondanks toenemende concurrentie zijn Duitse banken ook nu nog zeer actief op de Nederlandse vastgoedfinancieringsmarkt en bieden zij inmiddels ook combinaties van project- en beleggingsfinancieringen, woningfinancieringen met mogelijkheid tot tussentijdse verkoop van woningen en kleinere financieringen aan. Dat Duitse banken tegen goede tarieven krediet kunnen aanbieden en over het algemeen georiënteerd zijn op een goede relatie met kredietnemers, ook op de langere termijn, maakt hen onder Nederlandse vastgoedinvesteerders populair.
De verwachting is dat de competitie tussen financiers in 2018 alleen maar heviger wordt.
Lees meer over de ontwikkelingen op en bijzonderheden van de Nederlandse vastgoedfinancieringsmarkt via de downloadknop hieronder.