In de beantwoording van kamervragen schrijft minister Agema dat een verbod op private equity investeringen in de zorg tot gevolg zou hebben dat de financiering van onderdelen van het zorgaanbod moeilijker wordt en daarmee de toegankelijkheid van de zorg kan beperken. Ook zou een algemeen verbod prikkels tot innovatie en doelmatigheid in de zorg wegnemen. Aangezien de minister een dergelijk algemeen verbod op private equity in de zorg juridisch kwetsbaar acht, zal dit verbod er (voorlopig) niet komen. Deze genuanceerde(re) blik op private equity investeringen de zorg is welkom in de discussie die veelal lijkt te draaien om feitelijke onjuistheden als het “private equity karakter van Co-med” en minder verfijnde terminologie als “destructief sprinkhanengedrag”.
De minister benadrukt daarentegen dat zij zal voortbouwen op de reeds met de Wet integere bedrijfsvoering zorginstellingen (Wibz) ingezette route die is gericht op de aanpak van niet-integere zorgaanbieders met extra aandacht voor excessen. Zij wijst er daarbij terecht op dat ongeacht de eigendomsverhoudingen en hoe een zorgaanbieder wordt gefinancierd, zorgaanbieders altijd moeten voldoen aan de randvoorwaarden en eisen die zorgregelgeving stelt aan de waarborging van de publieke belangen van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid in de zorg. Immers, privaat ondernemerschap betekent niet dat er sprake is van volledig vrije markten.
Alhoewel de minister aangeeft tegen excessieve winstuitkeringen te zijn, stelt zij tevens dat wettelijke maximering van een winstpercentage geen recht zou doen aan fluctuaties in de bedrijfsresultaten door de tijd. Hoe dan invulling zal worden gegeven aan het concept “excessief” wordt nog niet duidelijk maar een bepaald maximumpercentage lijkt er in ieder geval niet te komen. Wel zal zoals bekend de nieuwe Wibz nadere voorwaarden gaan stellen aan het mogen uitkeren van winst. Die voorwaarden zullen zijn gerelateerd aan onder andere de kwaliteit en continuïteit van zorg. Deze voorwaarden zullen in beginsel ook gaan gelden voor onderaannemers, die nu niet onder het winstuitkeringsverbod vallen. Alhoewel integere zorgaanbieders (waaronder zij waarin wordt deelgenomen door een private equity investeerder) naar verwachting aan dergelijke eisen zullen kunnen voldoen, kijken wij wel met verwachting uit naar de manier waarop deze eisen – bijvoorbeeld ten tijde van een transactie – zullen worden getoetst en hopen dat hier op een praktische manier mee om zal worden gegaan.
Voor vragen over private equity investeringen en winstuitkering in de zorg kunt u contact opnemen met Dimitri van Hoewijk.