Een te hoge stikstofdepositie is slecht voor de natuur. Om natuurgebieden te beschermen, is het daarom van belang om de stikstofuitstoot terug te dringen. Het gevolg is dat stikstofruimte de laatste jaren behoorlijk schaars is geworden. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld niet zomaar hun bedrijfsactiviteiten uitbreiden als dat leidt tot een toename in stikstofdepositie. Hetzelfde geldt voor initiatiefnemers die een nieuw project willen realiseren dat leidt tot nieuwe stikstofdepositie.
In veel gevallen moet voor nieuwe projecten worden gesaldeerd met reeds vergunde stikstofruimte. Dat wil zeggen dat de beoogde stikstofdepositie wordt vergeleken met de referentiesituatie. Er zijn verschillende manieren waarop gesaldeerd kan worden. Bijvoorbeeld binnen een bestaand project of met een ander project dat wordt beëindigd. Dit blijkt in de praktijk vaak een ingewikkelde exercitie. Los hiervan worden ondernemers soms ook geconfronteerd met handhavingsverzoeken waarbij aan het bevoegd gezag wordt gevraagd om bestaande rechten af te nemen. We merken dat er veel vragen zijn over hoe gesaldeerd moet worden in verschillende situaties, hoe moet worden omgegaan met bestaande rechten en eventueel ontstane latente ruimte.
Tijdens deze online ontbijtsessie zullen wij zoveel mogelijk ingaan op al deze vragen. Uiteraard bieden wij ook de ruimte voor de deelnemers om vragen te stellen.