Blog

Bloggen over social media: reclame en intellectueel eigendomsrecht (IP)

Een populaire dj vragen in uw hotel te overnachten en verslag te doen op Facebook? Uw product in een video laten promoten door een populaire vlogger met honderdduizenden volgers? Het is booming business en adverteerders zien volop mogelijkheden in deze 'nieuwe' vorm van communiceren.  Maar gebruik maken van dj’s en vloggers als ‘ambassadeur’ vergt ook dat de adverteerder nadenkt over daarmee gepaard gaande juridische vragen.

We hebben het over sommige van die vragen al eerder al gehad (zie onze blog: (1)): we hebben verteld dat onze toezichthouders voor reclame en media beter willen letten op naleving van de bestaande reclameregels op social media. Reclame op social media moet als zodanig herkenbaar zijn en mag niet gemanipuleerd zijn; verder geldt dat kinderen onder 12 jaar niet mogen worden gestimuleerd reclame op social media te maken. Ook hebben we geblogd over het belang van goede afspraken tussen adverteerder en ambassadeur-vlogger of dj (zie onze blog: (2)), spelregels waaraan de ambassadeur zich ten behoeve van de adverteerder moet houden.

Intellectueel eigendom social media content

Andere vragen die de adverteerder op social media zouden moeten bezighouden is: wat kan ik doen om mijn intellectueel eigendom (IE of, IP, Intellectual Property), mijn brand, mijn reputatie zo goed mogelijk op social media te beschermen en van wie is eigenlijk de IP op social media content?

Om met die laatste vraag te beginnen: de IP op social media content behoort in de regel automatisch toe aan degene die de content maakt. De al genoemde dj die verslag doet van zijn overnachting in uw hotel, de blogger, vlogger, twitteraar - in de meeste gevallen behoort de IP op hun content toe aan henzelf, tenzij de adverteerder die heeft laten overdragen. Naast de IP op content is ook de eigendom van het social media account zelf een punt van aandacht. Voor bijvoorbeeld een Twitter account met (soms tienduizenden) volgers geldt dat de account op het gebied van IP soms, maar zeker niet altijd, toebehoort aan de adverteerder-werkgever van de twitteraar.

Maak goede afspraken

Het belang van het hebben van een social media beleid en het maken van goede afspraken met online ambassadeurs kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Ook al, omdat het voor u als adverteerder al lastig genoeg is om uw brand, uw reputatie online te beschermen tegen misbruik van uw brand of slogan of andere IE, of tegen aanvallen op uw reputatie. De wereld van social media biedt immers  grenzeloze mogelijkheden voor zulk misbruik van IP en om, al of niet anoniem, de zorgvuldig opgebouwde reputatie van ondernemingen te beschadigen. Nu hebben veel platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram hun eigen beleid ontwikkeld om glasheldere misbruiken direct te beëindigen, maar het kwaad is dan soms al geschied. Daarover meer in een volgend blog.

Meer weten?

Heeft u vragen over reclame en het intellectueel eigendom op social media content? Neem dan contact op met de reclame- en IE-specialisten van Van Doorne, of met een van de andere leden van het TMT-team.