Epic Games beschuldigt Apple van misbruik van machtspositie
Epic Games, de ontwikkelaar van het online spel Fortnite, heeft een klacht ingediend tegen Apple bij de Europese Commissie vanwege vermeend machtsmisbruik. Dit ondanks het feit dat Epic Games twee langlopende rechtszaken tegen Apple in de Verenigde Staten heeft verloren.
Wat speelt er?
Epic Games biedt het online spel Fortnite aan via de App Store. Wanneer de consument in-app aankopen doet op een iPhone of iPad, moet de app-ontwikkelaar (in dit geval Epic Games) 30 procent van de opbrengst betalen aan Apple. Ook binnen Fortnite kunnen er digitale goederen worden gekocht. Om de vergoeding aan Apple te omzeilen, introduceerde Epic Games een eigen in-app betaalmethode. Hierdoor verviel de vergoeding van 30 procent aan Apple. Als reactie hierop werd Fortnite in augustus 2020 door Apple verwijderd uit de App Store. App-ontwikkelaars zoals Epic Games zijn dus verplicht om het betaalsysteem van Apple te gebruiken, en worden ervan weerhouden om hun digitale producten via een eigen betaalsysteem aan te bieden. Volgens Epic Games leidt ook tot hogere prijzen voor de consument.
Klacht bij Europese Commissie
Volgens Epic Games handelt Apple in strijd met het Europees mededingingsrecht doordat het voor app-ontwikkelaars onmogelijk wordt gemaakt om in-app aankopen via hun eigen betaalsysteem afterekenen. Na aanleiding van de klacht van Epic Games is de Europese Commissie een onderzoek begonnen. Deze klacht komt bovenop een lopend onderzoek door de Commissie van 16 juni 2020. Apple ligt namelijk al onder vuur na een klacht van Spotify, die tevens betrekking had op het in-app betalingssysteem.
Dat machtsmisbruik door Big Tech bedrijven als Apple en Google onder de aandacht is van de Commissie, blijkt tevens uit het voorstel voor de Digital Markets Act. Dit wetsvoorstel, dat is gepubliceerd in december 2020, is bedoeld om misbruik door Big Tech bedrijven van hun macht te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met onze Europees- en Mededingingsrechtspecialisten.